הסכמי ממון/זוגיות/חיים משותפים נועדו להגדיר את אופיו ומהותו של קשר הזוגיות, כמו גם את הזכויות והאינטרסים הכלכליים במקרה בו מי מהצדדים מחליט על רצונו בסיום קשר הזוגיות, או במקרה של החלטה משותפת לסיים את הקשר.
על פניו, כל אימת שהמושג "הסכם ממון" עולה על השולחן או נאמר כבדרך אגב, מייד הוא זוכה לכתף קרה במקרה הטוב, או לתחושת עלבון ומיאוס במקרה הרע, ובמקרי קיצון- נקיטת צעד בסגנון "אחורה פנה"- קרי: ניתוק קשר הזוגיות.
במובן מסוים, הגם שניתן אולי לגלות הבנה ואף אמפטיה לתחושת העלבון מעצם העלאת עניין הסכם הממון בוודאי בעונת הרומנטיקה המפעמת, יש להסתכל על עניין הסדרת היחסים הרכושיים/כלכליים טרם מיסוד קשר זוגיות (הגם שניתן לערוך הסכם שכזה גם במהלך חיי הזוגיות), ככורח מציאות ולמצער- כאמצעי אשר נועד להעניק שקט נפשי, לעת מצוא.
הרתיעה הקיימת בחלקים מסויימים של הציבור מהסכם ממון או הסכם זוגיות כזה או אחר, נובעת, במידה לא מבוטלת, מרתיעה פסיכולוגית מעצם הרעיון של הסדרת הנושאים הכלכליים טרם מיסוד קשר זוגיות.
מנגד, יטענו המצדדים בעריכת הסכם ממון, כי מהי כתובה הניתנת לאשה בעת עריכת טקס הקידושין, אם לא סוג של הסכם ממון, במסגרתו ישנה התחייבות כלכלית של הבעל, למקרה של פירוק קשר הזוגיות, ובהינתן תנאים מסוימים?
זאת ועוד: במציאות המשפטית דהיום, נושא הסדרת הבעלות על נכסים כלכליים הופך יותר ויותר לכורח, בשל פסיקה של בתי המשפט הנוטה לא אחת לשייך זכויות כלכליות מסוימות לאחד מהצדדים, הגם שבמבחינה פורמלית, הנכס (למשל: דירה) רשום ובבעלותו המלאה של הצד השני!
מהו הסכם ממון נכון?
הסכם ממון אשר נערך כהלכה, הינו כזה אשר משקף את רצון הצדדים, הסכמתם ונכונותם לבסס קשר זוגיות תוך שמירה על האינטרסים הכלכליים של כל אחד מהצדדים. אך מעבר לכך- הסכם ממון הינו צופה פני עתיד. למעשה, הסכם ממון נכון וערוך כהלכה, הינו כזה אשר שוכב בנחת עמוק במגירה. הוצאתו משם היא רק במקרה של פירוק שותפות. כל עוד חיי הזוגיות מתנהלים כרומיאו ויוליה, אין להסכם הממון כל חשיבות.
למותר לציין, כי הסכם ממון גובר על חוק יחסי ממון, כל עוד הוא נערך כהלכה. משכך, ישנה חשיבות לעריכתו באמצעות עורך דין הבקיא בתחום.
הסכם ממון מקבל תוקף משפטי עם אישור בית משפט או רשם נישואין ובמקרים מסוימים- גם אישור נוטריוני יעניק את הגושפנקא לתקפותו של הסכם הנערך בין הצדדים.
גם לידועים בציבור מומלץ לערוך הסכם ממון או הסכם זוגיות/חיים משותפים. הסכם שכזה תקף עם עריכתו, אולם מומלץ לעורכו באמצעות עורך דין, וזאת על מנת להבטיח כי הסכם זה עומד בדרישות החוק.
עו"ד ד"ר הלל אביחי
טלפון: 08-6526508
נייד: 052-9770470
אלול 9, מודיעין 7176410
Ph.D.-International Relations*יחסים בינלאומיים